عنوان کامل پایان نامه :
مطالعه قیمت تمام شده انرژی خورشیدی در مقایسه با گاز طبیعی بخش خانگی با چشم انداز بالا بردن بهره وری انرژی
قسمتی از متن پایان نامه :
2-1- ارزیابی طرح های اقتصادی
سرمایهگذاری در امور صنعتی، کشاورزی، فرهنگی و اجتماعی با بهره گیری از منابع محدود جامعه، یگانه ابزار عمده تحقق اهداف مورد نظر کشورهاست. بدیهی می باشد در صورت بهره گیری نامناسب از این منابع محدود، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی، کشور متضرّر خواهد گردید. به مقصود پرهیز از اینگونه زیانها، میبایست هر طرح سرمایهگذاری بر اساس یک سری ضوابط، به گونه دقیق مورد مطالعه و سنجش قرار گیرد. هدف از تدوین مطالعات توجیهی طرحهای عمرانی و به ویژه طرحهای بندری که عموماً هزینه بر میباشند نیز جلوگیری از زیان و بهره گیری بهینه از منابع با تعیین بهترین و مؤثرترین شیوه سرمایهگذاری به مقصود بهبود سطح عملکرد و درآمد بنادر میباشد. از این رو در این فصل، آغاز تحت عنوان مطالعات توجیهی طرحهای عمرانی، تعریف طرح عمرانی و انواع آن تشریح می گردد. به علاوه مفهوم مطالعات توجیه فنی، مالی و اقتصادی و لزوم انجام آن برای طرحهای عمرانی تبیین داده شده و سپس طریقه چگونگی تدوین گزارش توجیهی طرح ها درجهان و ایران مورد مطالعه قرار میگیرد(اسکونژاد، 1380).
2-1-1- چرخه حیات طرح
برای چرخه حیات طرح در نظام فنی و اجرایی طرحهای عمرانی کشور، سه مرحله متمایز پیشبینی شده می باشد که عبارتند از :
- تهیه
- اجرا
- بهرهبرداری
هر کدام از مراحل فوق از مجموعه اقداماتی تشکیل می گردد که سهم عواملِ مشاوره، طراحی، ساخت و نصب در آنها متفاوت میباشد. مرحله تهیه طرح که به آن مطالعه توجیه طرح نیز گفته می گردد، جنبه خدمات مشاوره دارد و از زمان شکلگیری فکر ایجاد طرح آغاز شده (مطالعه شناسایی)، پس از انجام مطالعه امکان سنجی اولیه (مقدماتی) و امکانسنجی نهایی (توجیهی تفصیلی)، با ارزیابی نتیجه مطالعات، خاتمه مییابد. در صورتیکه نتیجه ارزیابی مطالعه مثبت باشد، اقدامات لازم برای طراحی تفصیلی و شروع مرحله اجرا به اقدام میآید. انجام صحیح مرحله تهیه طرح، اجرای درست و بهینه آن را در پی دارد (راهنمای تهیه گزارش توجیه طرح، 1380).
در بعضی مطالعه ها ثابت شده در مرحله تهیه طرح که حدود پنج درصد از کل سرمایهگذاری هزینه می گردد، شصت و پنج درصد ساختار اصلی طرح مشخص می گردد. نظر به اهمیت انجام مرحله تهیه طرح، در بند 10ماده یک قانون برنامه و بودجه، مجموع عملیاتی که براساس مطالعات توجیهی فنی و اقتصادی یا اجتماعی انجام می گردد، طرح عمرانی نامیده شده و در تبصره 5 ماده واحده قانون برنامه دوم توسعه و ماده 61 قانون برنامه سوم توسعه، شروع عملیات اجرایی طرحهای عمرانی تنها پس از انجام مطالعات تهیه طرح مجاز شناخته شده می باشد. تقسیم مطالعات امکانسنجی به اولیه و نهایی مانع از آن می باشد که بلافاصله پس از مطرح شدن فکر ایجاد طرح، بدون مطالعه گزینهها و راه حلهای مختلف، مطالعه امکان سنجی نهایی انجام گردد. انجام مطالعه امکان سنجی اولیه از تهیه طرحهای مختلفی که احتمال موفقیت آنها در ارزیابی ضعیف می باشد، جلوگیری و قبل از آنکه هزینه زیادی صرف مطالعه امکانسنجی نهایی گردد، چشمانداز اجرای پروژه را روشن می کند(اسکونژاد، 1380).
در مطالعات امکانسنجی نهایی، گزینههایی که در مطالعات امکانسنجی اولیه قابل مطالعه تشخیص داده شده می باشد، مورد مطالعه قرار میگیرند. نهایتاً در صورتیکه نتایج مطالعات مذکور نشانگر ضرورت اجرای طرح بوده و اولویت طرح در میان دیگر طرحهای مشابه توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تأیید گردد، میتوان نسبت به اجرای طرح اقدام نمود. همانگونه که گفته گردید، تهیه طرح بیش از نیمی از ساختار اصلی طرح را به خود اختصاص میدهد و این در حالی می باشد که مرحله اجرا و پس از آن مرحله بهرهبرداری از طرح، از سهم کمتری برخوردارند.
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سؤالات پژوهش:
- آیا قیمت تمام شده انرژی خورشیدی در مقایسه با گازهای طبیعی کمتر می باشد؟
- آیا جایگزینی انرژی خورشیدی با گاز های طبیعی در بخش خانگی مقرون به صرفه می باشد؟